KORONA-AJAN OMATOIMIRASTIT

Kun helmi-maaliskuussa suunnittelimme lähiseurojen kanssa iltarastitapahtumiamme, emme osanneet aavistaa että koronaepidemia tulisi vaikuttamaan näihin jokaviikkoisiin kuntorastitapahtumiimme, joita tänä vähälumisena talvena oli jo pitkään innolla odotettu. Mutta tässä poikkeustilanteessa kun kaikki kilpailu- ja ohjaustoiminta on estetty, Suomen Suunnistusliitto on kannustanut seuroja järjestemään kuntosuunnnistustapahtumat omatoimirasteina organisoimalla ne niin, että vältytään lähikontakteilta ja karttojen jako tapahtuu hygienisesti. Tämä tarkoitti käytännössä sitä, että varsinaisia iltarasteja ei voitu aloittaa vanhaan malliin järjestämällä niitä sovittuina iltoina huhti-syyskuun ajan vaan ne oli organisoitava toisin, omatoimirastein.

Seurat ovat organisoineet omatoimirastit kukin omalla tavallaan, mutta tämä on mahdollistanut niiden järjestämisen useampana päivänä (Kauhvan Wisalla ma-ke), mikä on selvästi lisännyt kävijöiden määrää kun on voinut valita parhaiten itselleen sopivan ajankohdan ja omatoimirastit ovat tuoneet paulauttavan breikin etätyöhön ja -opiskeluun. Myös opettajat ovat ottaneet suunnistusseuroihin yhteyttä ja kyselleet oppilaiden mahdollisuutta osallistua omatoimirasteille. Tämä on ollut loistavaa yhteistyötä, sillä perheiden määrä on selvästi lisääntynyt omatoimirasteille osallistuvien joukossa.

Osa seuroista käyttää erillistä sähköistä ilmoittautumisjärjestelmää, jonka avulla voi ilmoittaa itsensä haluamalleen radalle ja tilata halutessaan kartan pdf-tiedostona ja valita myös osallistumismaksutavan. Esimerkiksi Kauhavan Wisan iltarastivastaavamme Marja Erkkilä loi Kauhavan Wisalle tällaisen ilmoittautumismahdollisuuden Google Forms järjestelmän avulla. Jos  itsellä ei ole tulostamisvaihtoehtoa, voi Wisan omatoimirastien kartat hakea meidän autokatoksesta Peräläntie 155, jossa on eri ratojen kartat (A-rata n. 5 km, B-rata n. 3 km ja helppo C-rata n. 2 km). Nämä ratavaihtoehdot ovat olleet tarjolla omatoimirastimme 6.4.2020 aloittaneilta Tanelin metsän radoilta lähtien. 11.5.2020 Oravan Laakavuoressa olevista omatoimirasteista lähtien on tarjolla myös perheen pienemmille sopiva maastoon viitoitettu rastireittirata.

Omatoimirasteillamme on 2-3 ratamestaria, jotka suunnittelevat radat ja vievät rastit ja rastikoodit maastoon ja hakevat ne myös sieltä pois.Korona-aikana ei käytetä sähköistä emit-leimausjärjestelmää,joten  halutessaan jokainen voi itse seurata suoritukseen käytettyä aikaa älypuhelimitse tai sykemittarein.Ratamestarit tekevät suunnistajan urheilupaikkaan, metsään, harjoitukset eri tasoisina eri radoilla. Ratametarien tärkeän ja arvokkaan työn lisäksi mainittakoon, että kartat tulisi olla ajantasalla. Kartoittaja tekee kartan eli urheilupaikan suunnistajille. Hänen ja kartan päivittäjien työn merkitys on korostunut omatoimirastien myötä, koska maastossa ei ole lähimaillakaan aina muita, joilta voi kysyä kuten iltarastien aikaan jolloin useampi suunnistaja on samanaikaisesti metsässä rasteja etsimässä.

Omatoimirasteilla kävijöiden määrää on hiukan vaikea tilastoida, koska kaikki eivät ilmoita itseään ilmoittautumisjärjestelmän kautta vaan hakevat karttatulosteen. Mutta ilmoittautuneiden ja autokatoksemme laatikoista haettujen karttojen määrien mukaan osallistujamäärä on ollut huikeaa. Osa on käynyt jopa useampana päivänä kiertämässä toisenkin radan. Haettujen karttojen ja järjestelmään ilmoittautuneiden mukaan kävijöitä olisi seuraavasti: 6.4 Taneli 120 hlö, 13.4 Matsomppi 150 hlö, 20.4 Matsomppi 140 hlö ja 27.4 Kroonmäki 180 hlö. Normaali iltarasteilla kävijöiden määrä vaihtelee 50-140 hlö/ ilta. Wisan iltarasteilla tehtiin vuonna 2019 2100 suoritusta (22 taphtumaa), joista 620 oli 20v tai sitä nuorempien tekemiä. Kaiken kaikkiaan Etelä-Pohjanmaan kaikkien jäsenseurojen iltarasteilla tehtiin v 2019 n 30 000 suoritusta.

Omatoimirastit ovat ilmaisia 20-vuotiaille ja sitä nuoremmille. Kertasuoritus maksaa aikuisilta 5 € ja Kauhavan Wisan kausikortti 50€. Etelä-Pohjanmaan Suunnistus ry:n toimesta kehitelty ja vuodesta 2014 käytössä olleen Epsu-kortin hinta on 70€ / vuosi, mutta Wisan omat ratamestarit saavat sen hintaan 20 € kiitoksena suuresta panostuksestaan. Epsu-kortti käy maksuvälineenä lähes kaikkien E-P:n jäsenseurojen sekä ruosinkielisten seurojen iltarasteilla.

Tämä poikkeustilanne tullee jatkumaan todennäköisesti koko kesäkauden, joten omatoimirastit saattavat jatkua koko kauden. Tärkeintähän on se, että meillä on mahdollista liikkua luonnossa ja ylläpitää/kehittää omaa kuntoaan niin, että pysymme terveinä ja jaksamme tehdä töitä näinä henkisestikin kuormittavina aikoina. Hienointa mielestäni on se, että etäkoulun ja etätyön tiimellyksessä perheet ovat löytäneet omatoimirastit, jotka ovat auttaneet heitä arjen jaksamisessa. Omatoimirastien suuri etu on myös se, että sinne voi mennä nyt mihin aikaan päivästä tahansa tai kiertää useampana päivänä eri radat ja nyt on myös parempi mahdollisuus käydä myös toisten seuran organisoimilla omatoimirasteilla. Ainoana miinuksena on se, ettei näinä aikoina ohjaustoimintaa pystytä järjestämään, mutta omatoimisuudella on myös opettava ja kehittävä vaikutus ja perheen mukanaolo kannustaa lapsia ja nuoria jatkamaan lajin parissa.

Tervetuloa Wisan ja Kauhavan muiden seurojen omatoimirasteille!

Tuija Katajamäki

Kauhavan Wisan suunnistusjaoston varapj ja Etelä-Pohjanmaan Suunnistus ry:n harrastevastaava


Yhteistyökumppanit